Testimonials
σπουδαστων

Το μετεκπαιδευτικό σεμινάριο διδασκαλίας τραγουδιού του Πάνου Δήμα αποτελεί μια ολοκληρωμένη προσέγγιση της ανθρώπινης φωνής και του μηχανισμού λειτουργίας της. Επιστήμονες της φωνής, ΩΡΛ και λογοθεραπευτές, καλλιτέχνες αλλά και δάσκαλοι φωνής από όλα τα είδη τραγουδιού συνθέτουν μία καταξιωμένη ομάδα εισηγητών που μας διαφωτίζουν πλήρως σχετικά με τη λειτουργία της φωνής, τις επιμέρους φωνητικές τεχνικές αλλά και για πρώτη φορά για το πως η σωστή χρήση της φωνής διδάσκεται στην πράξη. Σύνθετα ζητήματα που προκύπτουν στο μάθημα φωνής επεξηγούνται επιστημονικά από τον κ. Δήμα και συζητούνται στο πλαίσιο της πρακτικής εξάσκησης από όλη την ομάδα. Για όποιον επιθυμεί να διδάξει τραγούδι, το σεμινάριο αυτό λύνει τα χέρια του δασκάλου ενώ σε εξοπλίζει με τις κατάλληλες γνώσεις ώστε να εξασκηθεί το επάγγελμα. Το συνιστώ ανεπιφύλακτα σε όλους!”

Νεφέλη Φασουλή

Παρακολούθησα το 3ο Μετεκπαιδευτικο Σεμινάριο Τραγουδιού του κ. Πάνου Δήμα και ήταν από τις πιο σημαντικές «επενδύσεις» που έχω κάνει, καθώς προσφέρει τεράστια συμπυκνωμένη γνώση και εμπειρία στον υποψήφιο δάσκαλο τραγουδιού μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα.

Ο σπουδαστής του σεμιναρίου έρχεται σε επαφή με διαφορετικές τεχνικές, αποκτά ένα ευρύ και οργανωμένο ασκησιολόγιο, παρακολουθεί διαλέξεις από ειδικούς και επιστήμονες διαφόρων κλάδων (ΩΡΛ, Λογοθεραπευτή, Τεχνικό Ήχου κ.ά), ενώ παράλληλα κάνει πρακτική πάνω στη διδασκαλία του τραγουδιού. Με λίγα λόγια μετά το σεμινάριο έχει στα χέρια του ένα εργαλείο το οποίο θα απαιτούσε πολλά χρόνια προσωπικής έρευνας και εμπειρίας για να αποκτηθεί.”

Έλενα Λεώνη

Το μετεκπαιδευτικό σεμινάριο διδασκαλίας τραγουδιού δίνει σε έναν δάσκαλο όλα τα εφόδια που χρειάζεται για να διδάξει τραγούδι. Με την ολοκλήρωση του σεμιναρίου γνωρίζει κάποιος τις δυνατότητες της φωνής, τον τρόπο λειτουργίας της σε σχέση με το σώμα, τις διαφορετικές τεχνικές ανάλογα με το είδος του ρεπερτορίου και τη μέθοδο οργάνωσης ενός μαθήματος τραγουδιού. Για μένα ήταν ένα ταξίδι γεμάτο κατανόηση και έμπνευση σε σχέση με τη φωνή παρέα με εξαιρετικούς συναδέλφους!

Ο Πάνος Δήμας είναι ένας καταπληκτικός δάσκαλος που με έναν μαγικό τρόπο εντοπίζει τις δυσκολίες σε κάθε μαθητή, τις ξεκλειδώνει και έπειτα ελευθερώνει τη φωνή του.” 

Δανάη Στεργίου

Η εμπειρία από τη συμμετοχή μου στο 3ο μετεκπαιδευτικό σεμινάριο διδασκαλίας φωνητικής ήταν αναμφισβήτητα ενδιαφέρουσα και πολλαπλά χρήσιμη: ένα από τα πιο ολοκληρωμένα και εξειδικευμένα σεμινάρια σπουδής γύρω από το τι σημαίνει διδάσκω φωνητική, ποιά μεθοδολογία ακολουθώ, τι προκλήσεις/προβλήματα καλούμαι να αντιμετωπίσω και πώς καλλιεργείται και συντηρείται τελικά μια υγιής τραγουδιστική φωνή.

Η πολύπλευρη επιστημονική προσέγγιση του αντικειμένου έγινε με την καθοδήγηση του υπέροχου δασκάλου Πάνου Δήμα, αλλά και τη συμμετοχή πολλών αξιόλογων εξειδικευμένων εισηγητών, ο καθένας από τους οποίους μας έδωσε χρήσιμες γνώσεις και εργαλεία πάνω στο αντικείμενο του. Βγαίνοντας από το σεμινάριο αισθάνομαι πολύ περισσότερο επαρκής ως δασκάλα τραγουδιού, αλλά και ως τραγουδίστρια, τυχερή που συναντήθηκα με την ευεργετική, βιωματική διδασκαλία του κ. Δήμα.” 

Ευτυχία Μητρίτσα

Η εξειδίκευση του Κ. Δήμα καθώς και όλων των εισηγητών που ήταν κομμάτι του σεμιναρίου, ήταν μοναδική. Δεν περίμενα ποτέ, πως μέσα σε λίγους μήνες η γνώση μου για το τεχνικό και ανατομικό κομμάτι της φωνής, θα έφτανε σε αυτό το επίπεδο. Είναι ένα δώρο που μπορείς να κάνεις στον εαυτό σου και τελειώνοντας όλη την διαδικασία θα καταλάβεις, τι εστί τεχνική τραγουδιού και ποια τα σφάλματα που πρέπει να αποφύγεις.

Το πρακτικό καθώς και το θεωρητικό πλαίσιο ήταν ολοκληρωμένο, οι συγκινήσεις έντονες, οι παρουσιάσεις ιδιαίτερες και μοναδικές και τα διαφορετικά είδη τραγουδίσματος και μουσικής, μελετήθηκαν διεξοδικά και αμιγώς με ασφάλεια και επαγγελματισμό. Μόνο οποίος παρακολουθήσει τις διαλέξεις μπορεί να καταλάβει αυτό που λέω και νιώθω. Το κλίμα ήταν υπέροχο και η δυναμική της ομάδας έκανε κάθε σεμινάριο ξεχωριστό. Η σιγουριά που νιώθουμε, για το τεχνικό κομμάτι είναι πραγματικά μεγάλη !!!!

Σε ευχαριστούμε και σε ευχαριστώ προσωπικά Κ. Δήμα για αυτή την ανιδιοτελή γνώση που μας προσέφερες όλους αυτούς του μήνες.

Στέλιος Μπέκας

Το Μετεκπαιδευτικό σεμινάριο διδασκαλίας του Πάνου Δήμα είναι κατά την άποψή μου το πιο ολοκληρωμένο πρόγραμμα σχετικά με την παραγωγή και την άσκηση του φωνητικού οργάνου ενώ πρωτοποριακά εμβαθύνει στην προσέγγιση και την πράξη της διδασκαλίας. Με θεματικές ενότητες που συνδέουν την τεχνική (για κάθε ρεπερτόριο και στυλ) με κάθε ιατρική πληροφορία που θα βοηθούσε ένα δάσκαλο τραγουδιού στη πράξη, από εξαίρετους επιστήμονες αλλά και καλλιτέχνες, οι γνώσεις που αποκόμισα πιστεύω ότι με έκαναν καλύτερο δάσκαλο. Ο Πάνος Δήμας έχει τον μαγικό τρόπο να παρουσιάζει την πιο δύσκολή άσκηση και τεχνική λεπτομέρεια με τον πιο εύκολο τρόπο. Η παρακολούθησή του, αποτελεί κατά την ταπεινή μου άποψη  προϋπόθεση για έναν δάσκαλο τραγουδιού.”

Αποστόλης Ψυχράμης

Ένα σεμινάριο με μια ολιστική προσέγγιση πάνω στις τεχνικές και στις μεθόδους διδασκαλίας τραγουδιού. Ανακαλύπτεις ένα διεπιστημονικό πεδίο έρευνας γύρω από τη φωνή, συμπεριλαμβάνοντας την ανατομία, τη φυσιολογία και την ψυχοπαθολογία του κάθε καλλιτέχνη.

Ο Πάνος Δήμας είναι ένας άνθρωπος που σε αρπάζει από το χέρι και συμπορεύεται στο ταξίδι της φωνής σου. Ακουμπάει πάνω στις ανάγκες σου και φωτίζει καινούργια πεδία της μουσικής και καλλιτεχνικής σου ταυτότητας. “

Δημήτρης Καραμάνος

Το Μετεκπαιδευτικό Σεμινάριο Διδασκαλίας Τραγουδιού ήταν για μένα μια εμπειρία μοναδική. Φυσικά με βοήθησε πολύ και έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη μετέπειτα πορεία μου στο κομμάτι της διδασκαλίας, και όχι μόνο.

Αυτό δεν θα μπορούσε να συμβεί χωρίς τη συμβολή του κ. Πάνου Δήμα και την υπέροχη ιδέα του να δημιουργήσει αυτό το σεμινάριο και να το κάνει με τόσο μεράκι και αγάπη. Πέρα από τις ατελείωτες γνώσεις του και το ταλέντο του, κατάφερε να δέσει μια ομάδα ανθρώπων με τον πιο όμορφο τρόπο, να μας μεταφέρει όλη την εμπειρία του με άμεσο τρόπο και να μας κάνει να αγαπήσουμε ακόμα πιο πολύ αυτό που κάνουμε.

Το σεμινάριο αυτό έχει πλούσιο υλικό, το οποίο για εμένα είναι ένας οδηγός στην καθημερινότητά μου, καθώς εκτός από το θεωρητικό κομμάτι, έχει και πολύ μεγάλο ασκησιολόγιο. Το πιο σημαντικό για εμένα είναι ότι με βοήθησε να δομήσω τις σκέψεις και τις γνώσεις μου και σιγά σιγά να δημιουργήσω με βάση αυτό, το δικό μου χαρακτήρα διδασκαλίας.
Επίσης, νιώθω πολύ τυχερή που μπόρεσα να παρακολουθήσω διαλέξεις σημαντικών ανθρώπων, που ίσως δεν θα είχα ποτέ την ευκαιρία να τις παρακολουθήσω. Διαλέξεις πολλών διαφορετικών αντικειμένων όπως είναι η λογοθεραπεία, ΩΡΛ, φωνιατρική, ψυχολογία, κίνηση και σώμα, διδασκαλία φωνητικής, ηχοληψία κτλ
Πολύ ενδιαφέρουσα ήταν η πρακτική που κάναμε με όλους τους συναδέλφους, κυρίως στο τεχνικό κομμάτι της φωνής. Μπορούσες να δεις και να παρατηρήσεις εκείνη τη στιγμή πώς λειτουργεί το ίδιο υλικό/ άσκηση σε πέντε διαφορετικούς ανθρώπους και να δεις κάτι που βοηθάει κάποιον, άλλον μπορεί να τον δυσκολεύει. Δουλεύοντας ταυτόχρονα και τη δική σου τεχνική και μεταδοτικότητα, συμμετέχοντας στη διαδικασία.

Ένα επίσης πολύ ενδιαφέρον κομμάτι του σεμιναρίου ήταν το Ψυχόδραμα/εποπτεία. Το κλίμα, οι εικόνες, οι στιγμές και η ατμόσφαιρα που δημιουργούνταν κάθε φορά ήταν συγκινητικά και βοηθητικά για όλους μας.

Νιώθω πραγματικά ευγνώμων που έχω γνωρίσει τον κ. Πάνο Δήμα και είναι μέντορας και δάσκαλός μου. Χαίρομαι που κατάφερε να πραγματοποιήσει το όραμά του με το σεμινάριο αυτό και με αυτόν τον τρόπο να βοηθήσει όλους εμάς και φυσικά να συνεχίσει το μεγάλο του έργο στη Διδασκαλία.”

 

Ερασμία Μαρκίδη